Cascade, Alkmaar

87 duurzame appartementen in het centrum van Alkmaar waar je écht samen leeft met je buren.

Cascade is een project van VOF Horizon Ontwikkeling, een samenwerkingsverband van Timpaan en Bot Bouw. Onze visie is dat gebouwen weer (micro)dorpen moeten worden, waar mensen elkaar kunnen vinden en helpen. Ontmoeting en sharing staan dus centraal in Cascade. Daarbij is dit het eerste gebouw in Alkmaar dat volledig vanuit bewonersperspectief – met een eigen sharing-concept – is ontwikkeld. Het project bestaat uit 87 appartementen, waarvan er 47 onder sociale koop vallen.

In het micro-dorp dat Cascade wordt, is het makkelijk om met iedereen in contact te staan. Er komt een speciale Cascade-app via Area of People, waarmee jij als toekomstige bewoner snel je buren kunt appen. Bijvoorbeeld als je ziet dat iemand zijn sleutel in een fiets heeft laten zitten; of juist om af te spreken voor een borrel op het gezamenlijke dakterras! Maar ook de deelauto reserveer je via de app.

Hier kijk je om naar je nieuwe buren en zij ook naar jou. Ontmoet elkaar op het gezamenlijke dakterras of tijdens een buurtborrel met de andere bewoners. Of je nu op zoek bent naar een toffe studio midden in de stad of een appartement XXL met groots dakterras en een mooi uitzicht, Cascade is voor iedereen.

Wil je meer weten?

Mail ons

Of bel 0232 001 600

In Cascade leef je niet alleen voor jezelf, maar je kijkt ook om naar je buren.

Centrale ligging

In het centrum van Alkmaar woon je op een prachtige en dynamische plek. Je bent midden in de stad en leeft in een gloednieuwe omgeving in de buurt van het spoor, naast Station Alkmaar. Met moderne hotels, kantoren en woningen wordt dit een bruisende groene rand waar veel te beleven is. Winkels en restaurantjes zitten op loopafstand en de trein en bus vind je letterlijk om de hoek. Koffietje doen of een terrasje opzoeken? Je bent er zo.

Groene gevel en daktuin

Cascade krijgt de grootste groene gevel van Alkmaar. Met zoveel planten op én rondom het gebouw ontstaat er een soort natuurlijke airco. De grote daktuin is een plek waar iedereen in de zomer samen kan komen om beschutting te vinden tijdens warme dagen. Al het groen reduceert CO₂ en hittestress én draagt bij aan een hogere luchtkwaliteit. In Cascade kun je zelfs samenwerken om de tuinen te onderhouden. Zo besparen de bewoners servicekosten. De pakketkasten bij de ingang zijn ideaal voor als je niet thuis bent om een pakketje aan te nemen. Je haalt je pakketje gewoon op wanneer het jou uitkomt.

Architectuur

Caas Architecten wil dat binnenstedelijk wonen aantrekkelijk is voor jong en oud. Hier is Cascade een goed voorbeeld van. Met verschillende woningtypen, een goed bereikbare en veilige fietsenstalling, gemeenschappelijke dakterrassen en een gezamenlijke daktuin wordt dit mogelijk gemaakt.

Het thema voor de architectuur van Cascade is “ruwe bolster, blanke pit”. Dit wordt teruggezien in het metselwerk van alle straatgevels. Die zijn namelijk in verschillende kleuren levendiger gemaakt met verschillende metselverbanden en verspringende horizontale banen. De gevels tussen de gebouwen, terrassen en de daktuin zijn bekleed met verticale panelen in verschillende lichte tinten. Aan de gevels worden serres gehangen met glazen schermen die je kan sluiten om het geluid van de omgeving te dempen.

Het geprinte patroon op de glazen balkonhekken laat het zicht op de straat vrij en tegelijkertijd wordt de privacy gewaarborgd. Het patroon is geïnspireerd op de smeedijzer hekwerken van de balkons aan de Stationsweg. Door de uitgekiende plattegronden en kozijngen met glas tot op de vloer is het wooncomfort en de kwaliteit van wonen hoog.

De hoogbouw aan het Noordhollandsch kanaal vormt de stadsentree vanuit het noorden en markeert de toekomstige wandel- en fietszone van de kanaaloever naar het stationsplein. De laagbouw aan de Stationsweg is afgestemd op de kleinschaligheid van de spoorbuurt. Zo zijn de twee geschakelde gebouwen van Cascade zorgvuldig ingepast in de stad.

Wil je meer weten? We komen graag met je in contact

Vergelijkbare projecten