Timpaan ontwikkelde op loopafstand van het stadshart in Hoofddorp een nieuwe woonwijk: Het Gemaalhuis. Het nieuwbouwproject omvat een gevarieerde mix van 84 woningen en appartementen.
Het Gemaalhuis Hoofddorp
Stedenbouw en architectuur
Met een originele architectuur – gebaseerd op de historische gemalen- en modern hoogwaardig wooncomfort. Het nieuwe Gemaalhuis markeert als het ware de entree van Hoofddorp. De stijl van de woningen is geïnspireerd op de gemalen van Haarlemmermeer, de oorsprong van Hoofddorp. De ingenieurs architectuur uit de 19de eeuw bestaat uit eenvoudige geometrische vormen en is versierd met ornamenten in de daklijsten en gevelopeningen. De robuuste baksteen architectuur was in die tijd het symbool voor de vooruitgang. Het ontwerp krijgt zo een herkenbare uitstraling aan de entree van Hoofddorp gekregen.
Geweldig wonen op loopafstand van het centrum en station
In het plan is een doorsteek voor voetgangers vanuit de wijk Kalorama naar de doorgaande Kruisweg. Deze doorsteek heeft vorm gekregen in een ingetogen woonhof, inclusief een speelvoorziening voor de kleintjes. Tussen de appartementen en woningen is aan de achterzijde een open ruimte met een parkeerhof die toegang biedt naar de achtertuinen met de bergingen voor de eengezinswoningen. In en rondom het plan is volop ruimte gecreëerd voor parkeerplaatsen, zowel in de buitenruimtes als aan de straatzijdes voor de woningen. Het woon- en parkeerhof heeft een mooi uitgebalanceerd groenplan. Dit omvat kleine bomen, lage beplanting en zelfs een grote pergola op de parkeerhof, uitgevoerd met een bonte verzameling klimplanten.
Het project is opgenomen op Architectenweb onder de noemer ‘10 woongebouwen met een expressieve bakstenen gevel‘.
Duurzaamheid
De woningen en appartementen zijn gebouwd volgense het "ZEN" principe: Zeer Energiezuinige Nieuwbouw. De energiebehoefte voor verwarming, koeiling en ventilaitie is extreem laag en met zonnepanelen wekken de woningen zelf duurzame energie op.
Enkele van de duurzaamheidsmaatregelen:
- isolatie en drielaagsglas
- terugwiinning van het warmteverlies bij douchen en ventilatie terug
- gebruik van de meest energiezuinige apparatuur die er is, zoals de A+++ warmtepomp
- zonnecellen voor het voeden van de technische installatie