Het bouwen met hout zit in Nederland in de lift. Timpaan brengt het al volop in praktijk in de eigen woningbouwprojecten en ondertekende daartoe ook het MRA-houtbouw convenant. Om onze kennis te vergroten op dit vlak organiseerden we een houtbouw sessie op ons kantoor, met enkele topsprekers uit dit veld. En die kennis delen we graag met onze samenwerkingspartners en met de vastgoedsector, dus nodigden we diverse relaties uit: waaronder gemeenten, beleggers, woningcorporaties, architecten, aannemers en makelaars. We moeten de projecten immers uiteindelijk samen mogelijk maken.
De kennissessie werd in goede banen geleid door Bob van der Zande, directeur van Build-In-Wood MRA en adviseur van Timpaan. Nadat directeur Ingeborg de Jong en ontwikkelaar Martin Verzijde de ervaringen met houtbouw en ambities van Timpaan deelden, ging houtbouw-expert Pablo van der Lugt in zijn presentatie in op de CO-2 impact van de bouw en welke mythes er bestaan over houtbouw. Zijn heldere analyse toont aan dat bouwen in hout niet alleen belangrijk, maar noodzakelijk is om de footprint van de bouw te verkleinen. Met als belangrijke toevoeging dat Europa over voldoende hout beschikt om 50% van de jaarlijkse woningbouw in Europa in hout te kunnen uitvoeren. Hout is een krachtig en bestendig bouwmateriaal waar we in Nederland veel ervaring mee hebben en dat ook duurzaam is. Denk maar aan de 17e eeuwse grachtenpanden met hun houten constructies en aan de houtmolens die houtbouw mogelijk maakten. De gouden eeuw kan net zo goed tot de houten eeuw omgedoopt worden. Tijd voor een houten eeuw 2.0!
Daarna was het de beurt aan Oskar Norelius, de architect van het grootste houtbouwproject van de wereld: Stockholm Wood City, met 2.000 woningen en 7.000 kantoren. In Scandinavië is houtbouw eerder regel dan uitzondering, met 90% van de bestaande voorraad (deels) in hout uitgevoerd. Dat zorgt voor een schat aan kennis en toepassing in vele uiteenlopende projecten waar Oskar ons in vogelvlucht in meenam.
Met de kennis die beide sprekers inbrachten en de levendige discussie die ontstond werden nieuwe mogelijkheden zichtbaar voor houtbouw in Nederland: we kennen de voorbeelden van conceptuele woningbouw, maar bediscussieerden verder de mogelijkheden van hoogbouw, de constructie, de combinatie met andere bouwmaterialen en de uitstraling van gebouwen in hout. Van conceptueel tot heel praktisch. Is er voldoende kwalitatief hout beschikbaar? Wat is de impact van het vervoer als je geen bossen in de omgeving hebt? (Een tipje van de sluier: zeer gering!) Wat doe je met zichtbare installaties? Hoe zorg je ervoor dat de akoestiek geschikt is voor flexibel gebruik? Dat en veel meer kwam aan bod.
De kennissessie heeft ons enthousiasme over houtbouw verder vergroot en we brengen de nieuwe inzichten direct in de praktijk. Graag pakken we die handschoen op met jullie; van overheid tot marktpartijen. En mocht er interesse zijn in nadere inhoudelijke informatie uit onze sessie, neem dan contact op met info@timpaan.nl