Woonbeleving aan het Limespark

De gemeente Bodegraven-Reeuwijk heeft Timpaan na een marktconsultatie van 10 marktpartijen geselecteerd als gebiedsontwikkelaar voor ca. 250 woningen in 4 woonvelden in Weideveld te Bodegraven. De betaalbare en duurzame woningen worden ontwikkeld voor uiteenlopende doelgroepen in zowel de koop als de huur. Onderdeel van de selectie van Timpaan zijn de reeds gemaakte exclusieve afspraken met Syntrus Achmea Real Estate & Finance (SAREF). SAREF neemt 50 bouwrijpe kavels af van Timpaan voor de ontwikkeling van eengezinswoningen in de vrije sector huur.

Locatie
De woonwijk Weideveld is oostelijk gelegen in Bodegraven, parallel aan de Broekveldselaan, tussen de woonwijk Broekvelden en het Limespark. Weideveld is goed bereikbaar via de Broekveldselaan. Voor fietsers en voetgangers is er een nieuwe brug over de Broekveldselaan aangelegd waardoor het centrum van Bodegraven en de wijk Broekvelden met voorzieningen als scholen en een winkelcentrum snel en veilig bereikbaar zijn.
Het plangebied ligt tussen het bedrijventerrein Groote Wetering en de spoorlijn Leiden-Utrecht, De Broekveldselaan en het agrarisch buitengebied van Bodegraven.

Stedenbouw en architectuur
Aan de basis van het nieuwe stedenbouwkundig ontwerp staat de kindvriendelijke wijk. De groene oost-west georiënteerde lopers openen de wijk naar de grotere groenstructuren van Bodegraven, en vinden zo de aansluiting met het nieuwe Limespark. Dit heeft tot gevolg dat het park daar komt te liggen waar de woningen zijn, zodat het groen echt een meerwaarde heeft voor de gehele wijk. Ideaal voor de gezinnen in Weideveld; groen voor de deur en in verbinding met het buitengebied.
De woningen van Nieuw Weideveld worden gebouwd in stijlvolle jaren ’30 architectuur. De jaren ’30 architectuurstijl kenmerkt zich door horizontale belijning en traditionele dakvormen en dakgoten. De typerende horizontale belijning wordt verder geaccentueerd door het toepassen van een doorlopende tweede goot en het koppelen van ramen met rabatdelen op de 1e verdieping. Bij het ontwikkelen van deze architectuurstijl hebben we bijzonder veel aandacht besteed aan het ontwikkelen van details met moderne materialen en technieken. Allemaal blijven ze in hoge mate trouw aan het authentieke beeld van de jaren ’30.

Duurzaam
Alle koopwoningen in het gebied zijn van het type Zeer Energiezuinige Nieuwbouw (ZEN), waarbij de woningen worden gecontroleerd op wooncomfort, gezondheid, opleverkwaliteit én uiteraard betaalbaarheid. Om een lage luchtdichtheid van de woningen te garanderen wordt de natuurlijke toevoer en mechanische afvoer vervangen door een warmteterugwinning (WTW) installatie.

Daarnaast krijgen alle woningen vloerverwarming op de begane grond en eerste verdieping en worden zonnepanelen gelegd tot een EPC per woning van 0,3; dit is 25% onder de wettelijke norm. Deze EPC-waarde (energieprestatiecoëfficiënt) geeft aan hoe energiezuinig een nieuw te bouwen woning moet worden. Hoe lager het EPC-getal, hoe energiezuiniger de woning. De ZENwoningen krijgen overigens standaard een gasaansluiting. Optioneel kunnen kopers de woningen uitbreiden naar EPC=0 en Nul op de Meter (NOM). De vrijstaande woningen zijn standaard NOM.

Meer informatie

Oplevering 2017 en 2018.