Vof Horizon Ontwikkeling, een samenwerkingsverband tussen Bot Horizon BV en BV Timpaan Horizon voor de toekomstige herontwikkeling van 2 locaties van het Horizon College te Alkmaar, realiseert project Hoevervaart:

Op de locatie van de voormalige MTS, wordt tegenover de Geestmolen een nieuw woningbouwproject gerealiseerd. De woningen zijn ingesloten tussen de Jan de Heemstraat en de groene zone langs de Hoevervaart.

De locatie is enerzijds gelegen op korte afstand van de ring Alkmaar en anderzijds is de Alkmaarse binnenstad via het Frits Conijntunneltje snel bereikt. Ook het station is bereikbaar op loopafstand. Op ongeveer 200 meter afstand ligt het gezellige winkelcentrum De Hoef.

Het plan is verdeeld in drie delen. Het zuidelijkste deel gelegen aan het Molenpad, bestaat uit 35 woningen (fase 2). Het middendeel bestaat uit 28 woningen (fase 1). En het noordelijke deel bestaat uit 42 appartementen (fase 1). Alle woningen maken gebruik van gezamenlijke stallinggarages.

Het ontwerp van het woningbouwplan is van het gerenommeerde architectenbureau Inbo uit Rotterdam. Dit bureau heeft onder andere ook de door Timpaan ontwikkelde woningen aan de Notweg-Iepenlaan in Alkmaar ontworpen.

De woningen

De basiswoningen worden in drie bouwlagen gebouwd. Op de begane grond wordt een ruime slaapkamer annex werkkamer gerealiseerd, in aansluiting op een ruime berging. Bijna tegen de bergingdeur van de woning kan de auto geparkeerd worden in een besloten stallinggarage. Op de eerste verdieping ligt een riante woonlaag voorzien van toilet. In aansluiting op de woonkamer wordt een dakterras gerealiseerd van ca. 40 m². Op de tweede verdieping worden drie slaapkamers, een technische kast en een badkamer gerealiseerd.  Optioneel kan de woning worden vergroot met een dakopbouw en een terras.

De afmeting van de drielaagse woningen varieert van ca. 440 tot 610 m³.

De appartementen

De appartementen zijn georiënteerd op de noordpunt van de locatie en sluiten deels aan op de groenzone langs de Hoevervaart. Alle appartementen zijn voorzien van een royaal terras aan de woonkamer. Aan de binnenzijde van het complex, in een lichte binnenhof, ligt de centrale toegang naar de appartementen. De parkeervoorzieningen zijn gerealiseerd deels aansluitend aan het complex en deels in de gebouwde parkeervoorziening in het middendeel. Er worden geen parkeerplaatsen verdiept aangelegd.

De afmetingen van de appartementen variëren van ca. 80 tot 120 m².  De woonkamer ligt door de bijzondere vorm van dit gebouw in veel gevallen op de hoek van het gebouw.  Het betreffen in hoofdzaak drie kamer appartementen maar in veel gevallen is een vierde kamer mogelijk. De lichte binnenhof en de ruime woonkamer (ca. 40 tot 60 m²) met forse raampartijen zorgen gezamenlijk voor zeer lichte en ruime appartementen.

De buitenruimte

Aan de kant van de Jan de Heemstraat worden de parkeerplaatsen voor bezoekers en de ontsluiting van de gebouwde parkeervoorziening gerealiseerd. De buitenruimte is ontworpen door landschapsarchitect Donker te Sneek. Uitgangspunt voor het ontwerp is het Vondelpark te Utrecht. Niveauverschillen, afwatering van de woningen, wandelpaden en openbaar groen worden daar harmonieus met elkaar geïntegreerd. Een buitenruimte vrij van auto’s en gebruik makend van de kwaliteit van de locatie.

Stand van zaken 

Fase 1 van Hoevervaart is gerealiseerd en alle woningen zijn verkocht. Fase 2 is van start gegaan in oktober 2014 onder de naam De Hoef XL: http://dehoefxl.nl/

105 woningen
Aannemer: Bot BouwGroep
Architect: Inbo Architecten