Het Groene Kruid – 24 starterswoningen in de Stad van de Zon

Wonen in De Stad van de Zon betekent wonen in één van de grootste energie-neutrale wijken van de wereld. Timpaan realiseerde hier 24 Timpaan Verandawoningen®. Deze unieke woningen voldoen aan de hoogste bouwtechnische criteria en zijn daardoor laag energievragend, onderhoudsarm, bieden het hoogste wooncomfort en een gezond leefklimaat. Met drie kamers en een veranda, al dan niet met tuin, bieden zij prachtige woonruimte aan één- en tweepersoonshuishoudens en jonge gezinnen. Daardoor lenen de woningen zich met name voor starters.

De locatie
Stad van de Zon bestaat uit een aantal plandelen. Eén van die plandelen is Land van Luna. Dit vierde deel is gelegen aan de zuidrand van Heerhugowaard en ligt nabij Carré, Stad van de Zon en Zuidwijk-Huijenhoek. De wijk kenmerkt zich door een zeer ruim opgezet groen middengebied. De woningen zijn in vijf, door groen omzoomde hoven, gerealiseerd. Project Het Groene Kruid bevindt zich in één van die hoven.

Stedenbouw en architectuur

De Timpaan Verandawoningen® zijn in twee versies gebouwd; 12 doorzonwoningen en 12 rug-aan-rug woningen gelegen aan De Weegbree, Tijm en Melisse te Heerhugowaard. De woningen voldoen aan de hoogste bouwtechnische criteria en zijn daardoor laag energievragend, onderhoudsarm, bieden het hoogste wooncomfort en een gezond leefklimaat. Zo zijn alle woningen o.a. uitgevoerd met drievoudig glas en voorzien van tien zonnepanelen (2400 Wp). Met drie kamers en een veranda, al dan niet met tuin, bieden zij prachtige woonruimte aan één- en tweepersoonshuishoudens en jonge gezinnen. Daardoor lenen de woningen zich met name voor starters.

Koppen Vastgoed heeft voor Timpaan de Verandawoningen tijdens de gehele ontwikkeling gecontroleerd en begeleid. Bijvoorbeeld in de fabriek waar de kozijnen worden vervaardigd maar ook tijdens de bouw. Eén continue kwaliteitscheck. Voor oplevering heeft Koppen Vastgoed de woningen nogmaals gecontroleerd met een infraroodcamera en zijn er rooktesten uitgevoerd om te zien dat er geen lekken in de woningen meer zijn. Door Woningborg Advies zijn geluidsmetingen uitgevoerd. Bouwbedrijf Henselmans uit Noord-Scharwoude, verantwoordelijk voor de uitvoering, heeft de woningen naar alle tevredenheid aan de kopers opgeleverd. Het lage energieverbruik van de 24 Timpaan Verandawoningen overtreft ieders verwachting. De unieke woningen voldoen aan hoge bouwtechnische en organisatorische criteria en zijn daardoor laag energievragend (label A++++) en onderhoudsarm. Bovendien bieden de Verandawoningen een hoog wooncomfort en een gezond leefklimaat.

Koppen VastGoed heeft direct na oplevering van de woningen meer dan een jaar het energiegebruik gemonitord van negen woningen van project Het Groene Kruid. De verwachtingen waren hoog gespannen bij deze laag energievragende woningen. Maar het werkelijke verbruik van gas en elektra ligt circa 25-50% onder het laag geschatte verbruik. De voorbereidingen, de uitvoering en de verrichtte prestatiemetingen voorspelde het al, maar nu is het door de energiemeter bewezen. “Een fantastisch resultaat,” aldus Willem Koppen. Op voorhand was ingeschat dat de gemiddelde energiekosten voor gas en elektra op € 50,- per maand zouden komen voor de zogenaamde ‘rug aan rug’ woningen en € 65,- per maand voor de zogenaamde ‘doorzon’ woningen. In de praktijk bleek dat de werkelijke kosten gemiddeld respectievelijk € 24,75 en € 46,80 per maand bedragen (prijspeil 2014). Han Assink van Timpaan: “We bewijzen dat ook betaalbare starterswoningen met een VON prijs vanaf € 139.900,– ook zo kunnen worden ontwikkeld dat de koper de uiteindelijke winnaar is met extreem lage woonlasten. Hier doen we het uiteindelijk voor.”

Stand van zaken

De 24 Timpaan Verandawoningen® die in mei 2012 in de verkoop zijn gaan waren binnen vier maanden allemaal verkocht. Ontwikkelaar Timpaan uit Rijsenhout is zeer content met dit resultaat. In september 2012 is de bouw gestart. Wethouder De Boer van de gemeente Heerhugowaard heeft de feestelijke eerste paal geslagen. In oktober 2013 zijn alle woningen opgeleverd.

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen door onze Facebookpagina van Het Groene Kruid te ‘liken’: https://www.facebook.com/HetGroeneKruid

24 woningen
Aannemer: Henselmans Bouwbedrijf