Timpaan ontwikkelde op loopafstand van het stadshart in Hoofddorp een nieuwe woonwijk: Het Gemaalhuis. Het nieuwbouwproject omvat een gevarieerde mix van 84 woningen, die allemaal in korte tijd zijn verkocht. De bouw is eind 2018 gestart.

Stedenbouw en architectuur

Met een originele architectuur – gebaseerd op de historische gemalen- en modern hoogwaardig wooncomfort. Het nieuwe Gemaalhuis markeert als het ware de entree van Hoofddorp. De stijl van de woningen is geïnspireerd op de gemalen van Haarlemmermeer, de oorsprong van Hoofddorp. De ingenieurs architectuur uit de 19de eeuw bestaat uit eenvoudige geometrische vormen en is versierd met ornamenten in de daklijsten en gevelopeningen. De robuuste baksteen architectuur was in die tijd het symbool voor de vooruitgang. Het ontwerp krijgt zo een herkenbare uitstraling aan de entree van Hoofddorp.

In het plan komt een doorsteek voor voetgangers vanuit de wijk Kalorama naar de doorgaande Kruisweg. Deze doorsteek krijgt vorm in een ingetogen woonhof, inclusief een speelvoorziening voor de kleintjes. Tussen de appartementen en woningen komt aan de achterzijde een open ruimte, hier komt een parkeerhof die toegang biedt naar de achtertuinen met de bergingen voor de eengezinswoningen. In en rondom het plan is volop ruimte gecreëerd voor parkeerplaatsen, zowel in de buitenruimtes als aan de straatzijdes voor de woningen. Daarbij krijgen het woon- en parkeerhof een mooi uitgebalanceerd groenplan. Dit omvat kleine bomen, lage beplanting en zelfs een grote pergola op de parkeerhof, uitgevoerd met een bonte verzameling klimplanten.

Het project is opgenomen op Architectenweb onder de noemer ‘10 woongebouwen met een expressieve bakstenen gevel‘.

Duurzaamheid

De woningen zijn voorzien van een duurzaam en energiezuinig klimaatsysteem. De grote voordelen: meer comfort tegen lagere kosten. Dit klimaatsysteem wordt geleverd en geëxploiteerd door Klimaatgarant. Zij zijn de leverancier van verwarming en koeling, wat zorgt voor een comfortabel binnenklimaat.

In dit project voldoen de meeste woningen al aan de gestelde eisen voor 2020, een EPC van 0,0. Alle woningen zijn aardgasvrij.
In het project zijn de woningen van het type A en B, Nul op de Meter (NOM). De woningen van type D en appartementen zijn EPC 0. De woningen van het type C hebben een EPC van 0,06.

Enkele van de duurzaamheidsmaatregelen:

  • we verbeteren de woningschil, bijvoorbeeld door middel van isolatie en drielaagsglas
  • we winnen het warmteverlies bij douchen en ventilatie terug
  • we gebruiken de meest energiezuinige apparatuur die er is, zoals de A+++ warmtepomp
  • we plaatsen zonnecellen voor het voeden van de technische installaties

Koopwoningen

Er zijn 30 woningen en 14 appartementen in verkoop gebracht, verdeeld over de volgende typen:

  • 3 eengezinswoningen met een oppervlakte van circa 110 m2 GBO
  • 20 eengezinswoningen met een oppervlakte van circa 122 m2 GBO
  • 2 hoekwoningen met een uitbouw aan de zijgevel van circa 135 m2 GBO
  • 5 dekwoningen (woning met 4 lagen) vanaf circa 150 m2 GBO
  • 12 appartementen van circa 110 m2 GBO
  • 2 penthouse appartement van circa 150 m2 GBO

Huurwoningen

In het plan komen 30 grondgebonden woningen en 54 appartementen. Hiervan zijn 40 appartementen verkocht aan SAREF, die ze gaat verhuren. Deze appartementen zijn circa 75 m2 groot.