Wonen aan de Laan

Architect
Architectenbureau Klunder Architecten heeft het ontwerp gemaakt voor de inrichting van het derde eiland. Architect Rien de Ruiter van dit bureau is verantwoordelijk voor de woningontwerpen.

Sfeer
Vele bomen op mooie lanen bepalen de sfeer. Deze sfeer maakt het wonen vrijer.

Inrichting van het gebied
Grote bomen spelen de hoofdrol in de diverse profielen: De rondweg, die de singelrand van dit eiland volgt, heeft aan 1 zijde bomen die in het groene talud geplaatst zijn. De twee centraal gelegen lanen hebben een ‘avenue-profiel’, waarbij de bomen in een brede groene middenberm zijn geplaatst. Het laanprofiel, waarbij de bomen aan weerszijden van de weg geplaatst zijn. De woningen die aan de ‘avenue’, de laan, de noordsingel of de zuidsingel gesitueerd zijn, krijgen een grote of kleinere boom (naar keuze) in hun voortuin geplaatst. Het parkeren van de auto’s gebeurt in de eigen voortuin en langs de straat. Tenslotte zorgt een viertal korte dwarsstraten en een centraal gelegen plein voor korte loopverbindingen door het plangebied.

Woningen
Bijna alle woningontwerpen voor dit eiland zijn 7.3 meter breed. Op basis van deze brede woning zijn een achttal woningtypen ontwikkeld, die elk een eigen karakter, kleur, materiaal en architectuur krijgen. Naarmate de prijs van de woningen stijgt, worden de woningen dieper en krijgen ze een diepere kavel. De diverse woningtypen, waaronder ook jongerenhuisvesting en woningen voor starters, worden willekeurig over de straten van het eiland verspreid. Op de elf straathoeken worden bijzondere, vrijstaande woningen gerealiseerd.

Oplevering: oktober 2002 – oktober 2003.

352 woningen
Aannemer: Smit’s Bouwbedrijf B.V.
Architect: Klunder Architecten