De verborgen zone

In samenwerking met het Bouwfonds (vof Haarlemmermeer West) zijn 216 woningen gerealiseerd.

Architectuur en stedenbouw 
Het ontwerp voor het eerste en meest zuidelijke eiland is gemaakt door Van den Dikkenberg & Bons Architekten uit Veenendaal. Architect Rene Rutgers is verantwoordelijk voor de visie van het stedenbouwkundig ontwerp en de architectuur van de woningen.

Sfeer
De sfeer op het eerste eiland roept herinneringen op aan de tuindorpen van de jaren dertig. Een brede ringweg met mooie bomen en begeleidende hagen, vormt de hoofdontsluiting van het eiland en de woonstraten. Er wordt niet op straat geparkeerd. Veel woningen hebben een mooie ligging. Nagenoeg alle woningen zijn met een tuin, dakterras of vlonder op het zuiden georiënteerd.

Inrichting van het gebied 
Omdat het eerste eiland vanuit het zuiden gezien de kop van Floriande vormt, is de uitstraling van de zuidrand van wezenlijk belang. Het water aan de zuidkant verbreed zich richting IJtochtzone waardoor geaccentueerd wordt dat het hier om eilanden omgeven door water gaat. Langs de zuidrand ligt een reeks zorgvuldig vormgegeven bebouwing in de vorm van accentpunten die aan de voorzijde vier lagen hoog zijn. Centraal op het eerste eiland ligt een parkzone als bijzondere buitenruimte voor de bewoners van dit eiland. Het water dat rondom het eiland loopt, is bij de parkstrook naar binnengetrokken waardoor een waterrijk speel- en wandelgebied ontstaat. Op de plek waar het water het breedst is, bevindt zich een eilandje (een eiland in een eiland). Aan de westkant van het park ligt een wat hoger bouwblok waarmee de parkstrook aan deze zijde wordt afgesloten. Aan de oostzijde loopt de groenstrook door tot de IJtochtzone, waardoor het langgerekte park al voor het betreden van het eiland zichtbaar is. Aan de noordkant van het park liggen woningen direct aan het water, aan de zuidkant liggen twee woonhofjes en een rij patiowoningen aan het park.

Woningen 
Op het eerste eiland zullen 331 woningen worden gebouwd bestaande uit rijwoningen, 2/1-kap woningen en vrijstaande woningen. De koppen van de woningblokken worden door bijzondere woningen geaccentueerd. Deze hoekwoningen hebben een zeer royale berging, die geschikt is om er een werkplek van te maken. De overige woningen hebben ruime werkvertrekken op zolder. De woningen hebben allemaal twee verdiepingen en een zadeldak. De mate waarin de voorgevel door het dak heen breekt verschilt echter per woningtype, zo ontstaat er individualiteit in de rijwoningen. De materialen; warme, roodbruine baksteen, donker voegwerk en leisteenachtige pannen, zorgen voor een sfeer van geborgenheid.

Oplevering: oktober 2002 – oktober 2003.

216 woningen
Aannemer: HSB Bouw
Architect: Van den Dikkenberg & Bons Architecten