In Aalsmeer centrum ontwikkelde Timpaan 231 woningen, bestaande uit startersappartementen, appartementen in hogere prijsklasse, eengezinswoningen, twee-onder-één-kapwoningen en vrijstaande woningen. Kenmerkend voor de woningen en appartementen is, naast het hoogwaardige afwerkingsniveau, de ligging aan het water op zeer korte afstand van het centrum van Aalsmeer. Door de variatie aan woningontwerpen is een aantrekkelijke woonwijk ontstaan met een eigen karakter.

Aannemer: Slokker Bouw en Bot Bouw Groep / Thuis in Bouwen
Architect: Van Manen

De locatie
De locatie van het project Dorpshaven-Zuid is gelegen tussen de Burgemeester Kasteleinweg (N201), Dorpsstraat, Lijnbaan en de Oosteinderweg.

Architectuur

Architectenbureau Van Manen uit Noordwijk is een toonaangevend bureau met opdrachtgevers uit zowel de projectontwikkeling als particuliere sector in binnen- en buitenland. De stijl van Van Manen is met name herkenbaar aan een sfeervolle vormgeving waarbij veel aandacht wordt besteed aan stijlvolle detailleringen en een “rijke” uitstraling. En die stijl ziet u direct terug in Dorpshaven-Zuid te Aalsmeer.

Gerben van Manen en Leen den Dulk tekenden voor Dorpshaven-Zuid waarbij hun voorliefde voor charmante vormgeving heel duidelijk zichtbaar is in de ontwerpen van zowel de woningen als de appartementen.
“Bij Dorpshaven-Zuid is de woonomgeving heel belangrijk”, licht Gerben van Manen toe. “Doordat water overal is toegevoegd, is de woonomgeving heel ruim en open. Daarom hebben wij ons ook gericht op mooie ‘open’ woningen en appartementen die veel zicht bieden op de omgeving. Daarnaast is de woonomgeving opgezet als een besloten resort met slechts één toegangsweg voor auto’s. Dorpshaven-Zuid is daardoor een ‘eigen’ domein. Wij hebben een unieke en bijzonder mooie, rustige en stijlvolle omgeving gecreëerd met een ‘eigen’ sfeer die zich duidelijk onderscheidt.”
Belangrijke opdracht aan de architecten was de betaalbaarheid van de woningen. “Door te kiezen voor slimme oplossingen en mooie maar betaalbare stijlelementen kunnen woningen en appartementen worden gecreëerd die zich duidelijk onderscheiden van het reguliere aanbod, maar die toch betaalbaar zijn”, geeft Leen den Dulk aan. “Kijk bijvoorbeeld naar de mooie handvorm gevelstenen, de keramische dakpannen of de rieten kappen, de mooie massief houten voordeuren, de fraaie kozijnen en dakranden. Allemaal details waardoor de woonomgeving wint aan sfeer en uitstraling.”
“Belangrijk bij de opzet van een dergelijke waterrijke woomomgeving is de beleving van het plan waarin men woont. Daarom hebben wij veel aandacht besteed aan de zonligging en hebben de appartementen mooie ruime terrassen waardoor bewoners optimaal van het uitzicht en de zon kunnen genieten.”
Dorpshaven-Zuid biedt een invulling voor iedere woonwens. “Van eengezinswoningen tot luxe rietgedekte villa’s en van een appartement tot een penthouse-maisonnette, het is allemaal beschikbaar in Dorpshaven-Zuid. Bij de appartementen hebben we ons laten leiden door het gemak van gelijkvloers wonen en de luxe en ruimte. Met name de grotere appartementen bieden heel veel woonruimte en werkelijk riante terrassen”, aldus Gerben van Manen.
“Wij hebben met veel plezier gewerkt aan de ontwikkeling van dit prachtige plan en weten zeker dat de bewoners hier met veel plezier zullen genieten van de mooie omgeving en hun prachtige woning of appartement.”

Stedenbouw

‘Stijlgroep landschap en stedelijke ruimte’ uit Rotterdam is een multidisciplinair ontwerpbureau dat zich toelegt op de ontwikkeling en inrichting van de leefomgeving. Vanuit een landschapsarchitectonisch perspectief geeft men de nieuwe woonomgeving vorm, rekening houdend met het specifieke karakter van de locatie en de bewoners. Het landschap en de nieuwe bewoners vormen dus altijd de inspiratiebron.

Zo ook voor Dorpshaven-Zuid, waar het groen, het water en alle onderdelen van de inrichting van het plan een heel belangrijk deel uitmaken van de leefomgeving.

Meer dan elf soorten bomen

Bomen zijn prominent aanwezig in het plan. U vindt er linden, beuken, essen, elzen maar ook berken, esdoorns en natuurlijk knotwilgen. Kortom een keur aan bomen die passen in de natuurlijke omgeving maar die door hun formaat, vorm en kleur ook een waardevolle toevoeging zijn voor het plan.

Stijlvolle erfafscheidingen

Uniformiteit in het straatbeeld is belangrijk om de waarde van het plan te behouden. Daarom is gekozen voor groene erfafscheidingen. De tuinen van de woningen langs de Lijnbaan zijn daarom afgescheiden middels een metalen hekwerk, begroeid met hedera.

Bestrating passend bij het karakter van het plan

Er is gekozen voor een mooie warmrode straatklinker in visgraatverband. Dat geeft het straatbeeld een rustieke aanblik en sluit naadloos aan op het besloten en rustige karakter van de woonomgeving. De parkeervakken hebben een contrasterende kleur en de trottoirs zijn uitgevoerd in vierkante betontegels.

Beperkte toegang

Dorpshaven-Zuid heeft het karakter van een ‘resort’. Dat komt met name door de beslotenheid. Het gebied wordt alleen bezocht door bewoners en hun bezoekers. Daarom is er ook slechts één toegangsbrug voor gemotoriseerd verkeer en zijn er drie kleine bruggen voor wandelaar, fietsers en scooters.

Sfeervolle verlichting

Dorpshaven-Zuid is niet alleen overdag een prachtig gebied; ook ’s avonds biedt het gebied een mooie aanblik. Daarvoor zorgen de vele lichtarmaturen welke zorgvuldig zijn uitgezocht. Ze passen bij de architectuur van de woningen en de appartementen en zorgen voor een sfeervolle verlichting van de omgeving.

Kindvriendelijke omgeving

Doordat Dorpshaven-Zuid een besloten en dus autoluwe omgeving is, is deze ook kindvriendelijk. Sterker nog, op drie plaatsen in het gebied zijn speciale speelplaatsen opgenomen waarbij zelfs rekening is gehouden met leeftijdscategorieën. De veilige speelplaatsen worden ingericht met speeltoestellen zodat kinderen zich naar hartenlust kunnen uitleven. De speeltoestellen van de speelplaatsen die nog niet zijn gerealiseerd, zullen in overleg met de bewoners worden aangeschaft.