Op een fantastische plek aan het Gooimeer, aan de rand van het Cirkelbos, met Almere-Haven vlakbij, ontwikkelt Timpaan een duurzame villawijk én een nieuw bos. Een bos waarin je woont in een exclusieve villa, op een enorme kavel van minimaal 1.500 m2, met bomen tot aan de voordeur. Het bos wordt eigendom van de kopers. Op elke kavel kun je kiezen voor één van de drie woningtypen: Salix, Tilia of Robinia. Bekijk hier de projectwebsite: https://www.boss-overgooi.nl/

Timpaan heeft zich gecommitteerd aan de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties. Met project BOSS wordt tijdens de ontwikkeling maar ook na oplevering een positieve bijdrage geleverd aan verschillende SDG’s. Het plan is klimaatadaptief en energieneutraal. Door een bijzonder groene wijk te maken en de verhardingen te minimaliseren, de wandelpaden uit te voeren in halfverharding in combinatie met een netwerk van wadi, vangen we extreme pieken van regenval af. In het gebied zorgen we voor waterberging en opslag en met de wadi’s zorgen we voor een vertraagde waterafvoer en proberen we daarmee droogte te voorkomen). Het groen en de bomen vormen de “airco” van de wijk, waarmee we hittestress tegengaan (SDG 13 en 15).

De huizen worden verwarmd door middel van een warmtepomp. Uiteraard krijgen de woningen ook een aantal zonnepanelen om eigen energie op te wekken (SDG 7). De woningen op een betonnen fundering en vloer worden verder volledig in houtskeletbouw uitgevoerd. Met deze natuurlijke materialen leveren we, naast een energiezuinige en duurzame woning, ook bij aan woning met een comfortabel binnenklimaat. In de gehele wijk zal een diversiteit van inheemse bomen en struiken worden toegepast, alsmede (eetbaar) fruitbomen aanplanten (SDG 12).

In combinatie met Honey Highway creëren we een bloemenweide waarmee we de biodiversiteit verhogen en onder andere de (wilde) bijen meer ruimte geven (SDG 15). Samen met Honey Highway nodigden wij basisschoolklassen uit om te helpen bij het inzaaien en om de kinderen te leren hoe belangrijk biodiversiteit is voor de bijen en daarmee de wereld (SDG 4).

Het team bestaat naast Timpaan uit een bouwcombinatie van ThuisinBouwen en Vastbouw, civiel engineer en aannemer Copijn – AW Groep, OOKarchitecten en de duurzame energiesysteemleverancier econic. De makelaars zijn Brockhoff Makelaars en Van der Linden Groep.

BOSS Entreebeeld Tilia BOSS Almere tuinbeeld Salix

BOSS Almere door Paul Oostveen
Copyright luchtfoto: Paul Oostveen (Luchtbeeld.nl)