‘Appartementengebouw Parkzoom 4 wordt één van de duurzaamste gebouwen van Nederland’

Het college van burgemeester en wethouders van Gemeente Lansingerland heeft definitief de opdracht voor de ontwikkeling van 36 nieuwbouw vrije-sector-huurappartementen (waarvan 12 in het middeldure segment) van Parkzoom 4 in Bergschenhoek gegund aan de ontwikkelcombinatie van Timpaan Hoofddorp uit Rijsenhout en Hermes Project uit Berkel en Rodenrijs. Het ontwerp voor het appartementengebouw Parkzoom 4 is van Wubben.Chan Architecten uit Monster. Merosch uit Bodegraven adviseerde het ontwikkelteam over de duurzaamheid. De partijen hebben met hun inschrijving de aanbesteding gewonnen die de gemeente uitschreef. Volgens de gemeente biedt het plan ‘een overtuigend integraal concept dat met een eenduidige vormentaal leidt tot een helder en aansprekend karakter van het gebouw.’ De visie op duurzaamheid sluit bovendien goed aan bij de ambitie van de gemeente.

Energieneutraal en toekomstbestendig wonen

Appartementengebouw Parkzoom 4 is namelijk uiterst duurzaam ontworpen: het gebouw is energieneutraal en uiteraard gasloos, er zijn bouwmaterialen en –methoden geselecteerd met een zo laag mogelijke milieu-impact. Daarnaast gaan de materialen lang mee en verouderen ze op een mooie manier. Door de toevoeging van veel daglicht in het plan is het hier straks uitermate comfortabel wonen. Er wordt ook veel aandacht besteed aan klimaatadaptatie door regenwater voor een langere periode vast te houden op eigen grondgebied, voordat het op het open water wordt geloosd.

Organisch woongebouw

Het gebouw heeft een organische vorm: royale afgeronde hoeken met daarachter buitenruimtes. Door de positionering van woningen op maaiveld aan de Abe Bonnemastraat ontstaat een levendige interactie met het aangrenzende gebied. In nauwe samenspraak met Timpaan, Hermes Project en Gemeente Lansingerland gaat de architect het bouwplan verder uitwerken. Omwonenden en belangstellenden zullen in een later stadium voor een informatieavond worden uitgenodigd.

Over de betrokken partijen

Timpaan is niet zomaar een ontwikkelaar. De rendementen komen niet terecht bij aandeelhouders maar vloeien terug in een stichting. Deze stichting investeert in maatschappelijke projecten waar grote behoefte aan bestaat maar die soms moeilijk te financieren zijn. Daarnaast investeert Timpaan in meer woonkwaliteit in haar projecten. Zij noemt dit: ontwikkelen met aandacht. Oprechte aandacht voor de samenleving, de eindgebruiker, de klant, de partners en de omgeving waarin ze werkt. Daar doet Timpaan het voor.

Hermes Project uit Berkel en Rodenrijs is jarenlang actief in de zelfstandige (her)ontwikkeling van gebieden en vastgoed, met name in en om Lansingerland. Met respect voor de locatie en in samenwerking met alle belanghebbenden heeft zij tot doel optimale gebieds- en vastgoedontwikkelingen tot stand te brengen.