Rijsenhout, 9 juni 2011 – Een splinternieuw, eigen landhuis, op tien filevrije autominuten van Amsterdam. En dat ook nog eens op een nieuw eiland in het polderland bij de Amstel en haar Ouderkerk.

Een fata morgana in crisistijden? Niet bij Timpaan, de ándere ontwikkelaar. Die laat gewoon bouwen waar behoefte aan is. Dat kunnen betaalbare verandawoningen voor starters zijn, maar ook zeventien luxe landhuizen in Park Meerlanden. Vrijdag 10 juni was het feest op de bouwplaats. Samen met toekomstige bewoners en bouwer Bot en Van der Ham vierde de ontwikkelaar het hoogste punt van dit bijzondere stukje Amstelveen.

Dicht bij werk en sociale contacten wonen, maar dan wel in een huis met grond, een ziel en een robuust lijf. Daar droomden veel bewoners al langer van. Het leek alleen niet te realiseren rond de hoofdstad.

Wie had de juiste plekken beschikbaar? En wie durfde er iets unieks te ontwikkelen in een tijd dat alleen woningen onder de 180.000 euro het goed leken te doen, het bij vier ton moeilijk begon te lopen en boven de zeven ton niets meer mogelijk leek?

Een verouderd kassengebied tussen Amstel en A9 schoot te hulp. Van de gemeente Amstelveen mochten daar woningen komen. Maar dan wel zo dat het waardevolle veenweidegebied er ruimte en water bij krijgt. Dat is mooi meegenomen voor iedereen.

De woningen zijn zo neergezet op twee nieuwe eilanden, dat er goed zicht blijft op het open blijvende poldergebied en een derde eiland in het midden. Want dat eiland blijft groen en onbebouwd. En alleen bewoners kunnen daar komen.

De huizen gingen in de zomer van 2009 in de verkoop. Heel bewust kregen ze de stijl van de jaren ’30. Want die is geliefd en zeer vertrouwd in Amstelveen, weet ook Brockhoff Nieuwbouwmakelaars. Flinke erkers dus in Park Meerlanden. Schuine daken met een ruime oversteek. Knusse dakkapellen.

Het is geen standaardproduct geworden. Geen kavel is even groot, geen woning identiek. Zelfs de kleur rood van de baksteen wisselt. Ook kunnen bewoners hun landhuis al tijdens de bouw uitbreiden en aanpassen. Wederom in de stijl van de jaren ’30, maar met het comfort van nu. Dus met zonnepanelen en goede isolatie.

De belangstelling was groot. Voor alle types landhuizen moest worden geloot, of ze nu negen ton of ruim twee miljoen kostten. Het sterkt Timpaan in de overtuiging dat de crisis ook kansen biedt. Goed weten waar de verschillende doelgroepen op de woningmarkt behoefte aan hebben. Maatwerk bieden. Klantgericht zijn. Dat zijn onze manieren om mensen de woning te bieden van hun dromen.