Rijsenhout – 26 september 2011 – Het is een ontwikkelaar die niet in één hokje past. Die op sommige bouwprojecten winst boekt om elders iets anders mogelijk te maken. Betaalbare huizen voor starters door heel Nederland. Verzorgingshuizen waar bewoners wél plek hebben voor hun dierbare meubels. Een kinderdagverblijf in Nieuw-Vennep waar kinderen met en zonder beperking zich thuis voelen en samen de eigen dieren en (moes)tuin kunnen ontdekken.

Begonnen met niks, behoort Timpaan na vijftien jaar tot de meest gezonde bedrijven uit de bouwbranche. Dat bleek deze maand uit onderzoek van Graydon, het bureau dat risico’s bij zakendoen in kaart brengt.

Op 28 september houdt de andere ontwikkelaar een symposium met als thema: maatschappelijk ondernemen in de vastgoedsector, feit of fictie?

Oud-ruimtevaarder en hoogleraar duurzame technologie Wubbo Ockels, architect Thomas Rau en publiciste Marjet Rutten spreken er. Dagvoorzitter is Jack de Vries, voormalig staatssecretaris van defensie en politiek adviseur van oud-premier Balkenende.

Degelijkheid is hét devies bij Timpaan. Het eigen geld verdienen in plaats van flink te lenen. Personeelsleden verdienen normale salarissen en rijden in gewone auto’s. Hun werkplekken zijn in de voormalige stallen en het koetshuis van een herenboerderij onder de rook van Schiphol. Hier blijkt stimulerend (samen)werken meer te bevredigen dan het incasseren van bonussen.

Er zijn geen aandeelhouders die om hoge rendementen vragen. Er is alleen een stichting die als doel heeft om volkshuisvesting op een betere manier voor elkaar krijgen. Bijvoorbeeld door met betere materialen te bouwen. En met een hele uitgekiende isolatie kan ook in starterswoningen het besparen van energie al beginnen. Dat is efficiënter dan een zolder vol apparaten.

Timpaan ontwikkelt woningen, medische voorzieningen, kantoren, bedrijfsruimten, parkeergarages en winkels. Het adviseert ook anderen. Medewerkers zorgen dat dingen goed lopen wanneer corporaties nieuwbouw willen, bestaande woningen wensen te verkopen of andere aanpassingen in de portefeuille overwegen. En bij welzijnsinstellingen kan er door een goed advies meer geld overblijven voor de bewoners in tijden dat zorg en huisvesting uit één pot moeten worden bekostigd.

Soms ook tekent het bedrijf voor hele wijken, met extra ruimte voor betaalbare woningen. In een volgebouwd stukje hofstad maakt het een stadstuin mogelijk. En als een kerk in het zuiden hulp zoekt bij het omtoveren van een voormalig klooster tot een complex met goede, maar betaalbare appartementen, blijkt het bedrijf een logische partner. Zo nodig neemt Timpaan het risico op de schouders, bijvoorbeeld om dat bijzondere kinderdagverblijf in Nieuw-Vennep mogelijk te maken. Want dat is echt maatschappelijk, van de kinderen die vooral elkaars mogelijkheden zien, tot de muren die de lucht reinigen, jongvolwassenen met een beperking die zich helemaal kunnen ontplooien als begeleider en wijkbewoners die er van harte welkom zijn.