Rijsenhout, 13 mei 2009 – Feestelijke oplevering van Timpaan Verandawoningen® in Lisserbroek

De bewoners van de goedkoopste starterswoningen van Nederland vierden vandaag feest. In Lisserbroek kregen zij de sleutel overhandigd van projectontwikkelaar Timpaan tijdens de feestelijke oplevering van de 36 Timpaan Verandawoningen®. Ter gelegenheid hiervan onthulden de Noord-Hollandse gedeputeerde Sascha Baggerman en wethouder Wonen Herman Tuning van de gemeente Haarlemmermeer een gevelsteen in een van de starterswoningen die de nieuwe eigenaren voor nog geen 100.000 euro vrij op naam kregen.

De Timpaan Verandawoning®

Er zijn veelbelovende verhalen over voordelige starterswoningen. Concepten die echter nog niet zijn gerealiseerd. Met de oplevering van de 36 Timpaan Verandawoningen® is het bewijs geleverd dat het mogelijk is een nieuwe grondgebonden woning te bouwen voor een zeer betaalbare prijs. Hoewel de weg van concept naar realisatie vijf jaar duurde en in die periode de bouwkosten en de verkoopprijzen stegen, slaagde Timpaan erin de destijds beloofde verkoopprijs gestand te doen.

Timpaan deed al eerder ervaring op met het ontwikkelen van betaalbare starterswoningen. In Alkmaar, Hoofddorp en Nieuw-Vennep heeft de ontwikkelaar uit Rijsenhout inmiddels enkele honderden van deze woningen gerealiseerd. De Timpaan Verandawoning® is de eerste grondgebonden starterswoning. Het betreft een driekamerwoning vanaf 86 m² bruto vloeroppervlakte met een ruime veranda en parkeerplaats.

Voor dit baanbrekende concept is inmiddels veel belangstelling ontstaan, zowel van de kant van woningzoekenden als van gemeenten en corporaties. Zo schreven meer dan duizend starters zich in maart 2007 in voor één van de 36 Timpaan Verandawoningen in Lisserbroek die vandaag zijn opgeleverd. Ook Reeuwijk en Ursem mogen zich verheugen in de komst van Timpaan Verandawoningen. Op dit moment ontwikkelt Timpaan de woningen voor woningcorporaties in De Zilk, Zegveld en Leimuiden.

Het concept van de Timpaan Verandawoning® is doorontwikkeld en nu ook inzetbaar als gestapelde woning of waterwoning. Ontwerper en commercieel directeur Han Assink: “Het is een doordacht concept, dat hoge kwaliteit biedt tegen de laagst mogelijke kosten. De woningen hebben relatief weinig grond nodig, we gebruiken duurzame materialen en de bouwtijd is relatief kort. Gemeenten kunnen zonder ingewikkelde financiële constructies met deze woningen echt een nieuw perspectief scheppen voor de starters op de woningmarkt. Zelfs in deze economische crisis is het voor starters mogelijk om financiering te regelen voor deze woningen.”

Timpaan is een allround ontwikkelaar die voortgekomen is uit een woningcorporatie. De onderneming is niet uit op winstmaximalisatie en keert evenmin winst uit aan de aandeelhouder, de stichting Timpaan. In plaats daarvan komt het resultaat onder meer beschikbaar voor de opdrachtgever die bepaalt of het wordt besteed aan bijvoorbeeld extra kwaliteit in de woningen, lagere stichtingskosten en het vergroten van de haalbaarheid van een project.