Nieuw-Vennep, 24 september 2012

Onder het motto “Bring color to peoples lives” zullen donderdag 27 september aanstaande 40 paar handen van het hoofdkantoor van AkzoNobel de Boshoeve gaan schilderen. In samenspraak met de architect Joost Valk is gekozen voor een bijzondere duurzame en innovatieve verfsoort gesponsord door AkzoNobel. Verf die het daglicht beter reflecteert waardoor er 20% minder kunstverlichting hoeft te branden.

In Nieuw-Vennep aan de Bosstraat 28 wordt al jaren gewerkt aan het meest duurzame kinderdagverblijf van Nederland. Investeerders Ad Wijnhout van de AW Groep, Joost Valk van Vital PlaceS en projectontwikkelaar Timpaan uit Rijsenhout willen niet alleen dat het bijzondere project wordt gerealiseerd, maar blijven ook betrokken als eigenaar. Met meerdere maatschappelijke functies waaronder een BSO en de vestiging van Vital PlaceS Foundation gaat MFA de Boshoeve uitgroeien tot een waar ervaringscentrum voor duurzaamheid.

Vanuit de lokale gemeenschap Nieuw-Vennep werden al vele acties gehouden om dit initiatief te ondersteunen zoals het beroemde paalzit evenement. Sytske Breedveld, voorzitter van de Stichting Lief Zijn uit Nieuw-Vennep, vindt dat sociale initiatieven soms bijgestaan moeten worden met geld en middelen als dat nodig is. Dit is ook de doelstelling van Stichting Lief zijn. Breedveld, in haar dagelijks leven werkzaam bij een stafafdeling op het hoofdkantoor van AkzoNobel, droeg dit project daarom voor als Community Project van het hoofdkantoor in Amsterdam voor 2012.

Het gebouw is in zijn geheel vanuit People, Planet en Profit bedacht en daardoor voorziet het straks in de eigen energiebehoefte. Dat het gebouw ook regenwater opvangt voor het spoelen van de toiletten is niet het meest vernieuwende. Dat technieken gebruikt worden om buitenlucht te zuiveren en samen met daglicht een vitaal binnenklimaat te creëren is ook wel te verwachten gezien de gedeelde Vital PlaceS visie. Wat dit gebouw echt uniek maakt is de People kant. De sociaal maatschappelijke aanpak in ontwerp, uitvoering en in gebruik werpt nu al zijn vruchten af, in de vele bijdragen van alle kanten. “Nog nooit heb ik een gebouw met zoveel mensen samen gemaakt en wat al zoveel ‘eigenaars’ kent tijdens de uitvoering” aldus Joost Valk, architect en founder van Vital PlaceS.  Eva Toele, de toekomstige exploitant van de Boshoeve voegt hier aan toe: “Het kinderdagverblijf zal plaats bieden aan zowel kinderen met als zonder beperkingen.  Daarnaast is er de Natuurwerkplaats waar plaats is voor een groep jongvolwassenen met een beperking, helemaal geïntegreerd dus”. In november zal de Boshoeve haar deuren openen voor de kinderen, maar zover is het nog niet. Er zullen nog heel wat handen uit de mouwen gestoken moeten worden voor het zover is.

Het pand wordt gerealiseerd door Valk Bouw & Ontwikkeling. De Triodos Bank verzorgde de externe financiering en het project is mede financieel mogelijk gemaakt door de provincie Noord-Holland.

—————————————————————————————————————————

Uitnodiging pers / noot voor de redactie:

  • Voor nadere informatie over het project kunt u contact opnemen met Maarten Leschot van

Timpaan(mleschot@timpaan.nl, 06-10922786).

  • Voor nadere informatie over het integrale ontwerp en alle duurzaamheidstoepassingen kunt u terecht bij Joost Valk van Vital PlaceS (jvalk@vitalplaces.eu, 06-53179677).
  • Het programma ziet er als volgt uit:

12.45 uur         Ontvangst op de bouwlocatie aan de Bosstraat te Nieuw-Vennep (achter huisnummer 30)

13.00 uur         Toespraakjes van Eva Toele (Bzzzonder Boshoeve), Joost Valk (Vital PlaceS), Systke Breedveld (AkzoNobel) en instructie van de schilder Tinus Baltus.

13.15 uur         Fotomoment en gelegenheid tot interviewen van betrokken personen.

13.30 uur         Start schilderwerkzaamheden.

Op https://www.facebook.com/MFAdeBoshoeve en http://www.timpaan.nl/projecten/boshoeve is meer informatie te vinden, alsmede  de brochures en een artist impression van het project in hoge resolutie.