PERSBERICHT

Rijsenhout, 7 januari 2014

Betaalbare starterswoningen van Timpaan in Heerhugowaard extreem laag in energieverbruik

Het lage energieverbruik van de 24 Timpaan Verandawoningen in het project Het Groene Kruid gelegen aan De Weegbree, Tijm en Melisse te Heerhugowaard overtreft ieders verwachting. De unieke woningen voldoen aan hoge bouwtechnische en organisatorische criteria en zijn daardoor laag energievragend (label A++++) en onderhoudsarm. Bovendien bieden de Verandawoningen een hoog wooncomfort en een gezond leefklimaat.

Koppen VastGoed heeft direct na oplevering van de woningen meer dan een jaar het energiegebruik gemonitord van negen woningen van project Het Groene Kruid. De verwachtingen waren hoog gespannen bij deze laag energievragende woningen. Maar het werkelijke verbruik van gas en elektra ligt circa 25-50% onder het laag geschatte verbruik. De voorbereidingen, de uitvoering en de verrichtte prestatiemetingen voorspelde het al, maar nu is het door de energiemeter bewezen. “Een fantastisch resultaat,” aldus Willem Koppen.

Op voorhand was ingeschat dat de gemiddelde energiekosten voor gas en elektra op € 50,- per maand zou komen voor de zogenaamde ‘rug aan rug’ woningen en € 65,- per maand voor de zogenaamde ‘doorzon’ woningen. In de praktijk bleek dat de werkelijke kosten respectievelijk € 24,75 en € 46,80 per maand bedragen.

De negen bewoners die deelnamen aan het monitoren van het energieverbruik namen van Han Assink van ontwikkelaar Timpaan een taart en de opbrengst- en verbruikskaart in ontvangst. Han Assink van Timpaan: “De Verandawoning is een eigen concept van Timpaan en we bewijzen dat ook betaalbare starterswoningen met een VON prijs vanaf € 139.900,– ook zo kunnen worden ontwikkeld dat de koper de uiteindelijke winnaar is met extreem lage woonlasten. Hier doen we het uiteindelijk voor.”