Vandaag vond de laatste dag van de PROVADA 2022 plaats. Een bijzondere dag, waarop wij onder andere een paneldiscussie organiseerden over het wijkfonds. Lees hieronder het verslag van de dag!

Als vervolg op onze eigen toekomstverkenning Future House in april organiseerden we vandaag een paneldiscussie over het Wijkfonds, in Forum 2.

Het fonds kan een moderne impuls worden voor gebiedsontwikkeling. De ontwikkeling van een wijk stopt namelijk niet bij de oplevering. Niet alles is van tevoren uitgedacht en uitgetekend. Hoe stellen we bewoners in staat gezamenlijk “te investeren” in een wijkfonds?

Het wijkfonds is vooralsnog een denk- en werkconcept. Het kan in verschillende vormen worden gerealiseerd, bijvoorbeeld: als een lokaal fonds dat middelen beheert en investeert in goede woonomgevingen, als een ecosysteem van spelers die met elkaar voorzieningen en diensten ontwikkelen voor de bewoners of als een digitaal platform dat bewoners faciliteert om met elkaar de wijk verder in te vullen te geven en daar verantwoording voor te dragen.

Jelle Beemsterboer (ex-wethouder gemeente Schagen): “In principe moet in het wijkfonds alles opgepakt kunnen worden: van een gezamenlijke speelplaats tot klimaatadaptatie. Het loslaten is voor de gemeente heel spannend. Dan krijg je niet wat je zelf verwacht of wilt, maar wel wat werkt.”
Monique Kwaak (manager vastgoed bij Parteon) vult aan: “Als de bewoners van een complex een muur roze willen verven, moet je daar niet van schrikken.”
Joan Ronner (directeur Area of People): “Je gaat je thuis voelen in een microdorp door samen iets te doen. Je moet een excuus hebben om elkaar te ontmoeten.”
Pim van der Ven (directeur Juli Ontwerp): “Je moet het aandurven een wijk organisch te laten groeien. Dit vraagt erom plekken leeg te laten, zowel in de wijk als in de woning.”
Marieke Kolsteeg (directeur Waterweg Wonen): “Participatie vind ik niks, het gaat om meedoen en je verantwoordelijk voelen als bewoner. We moeten toe naar een situatie waar niet alleen de stenen in waarde ontwikkelen, maar ook de mensen.”
Ingeborg de Jong (directeur Timpaan): “Als ontwikkelaar zitten we in de fase hiervoor: hoe komen er in een nieuwbouwwijk mensen te wonen die de gemeenschap maken, dus bijvoorbeeld ook zo’n wijkfonds gaan trekken? In een project hebben we geëxperimenteerd met een sollicitatiebrief. Dit smaakte naar meer!”
Moderator Jan Smit sluit af: “En Ingeborg, kunnen we volgend jaar de eerste woonwijk opleveren met een Wijkfonds erin?” Daar gaan we voor!

Hillegom gaat scoren met SIZO!

Vandaag tekenden we de bouwteamovereenkomst met UBA Bouw & Projectontwikkeling voor Tuindorp Hillegom, op de locatie van de voormalige voetbalvelden van SIZO. In deze gebiedsontwikkeling gaan we 282 woningen realiseren, waaronder 136 sociale koopwoningen. Meer informatie: https://www.tuindorp-hillegom.nl/

Timpaan doneert aan Trees For All

Timpaan doneert voor project De Heemtuinen in Vlaardingen 15.000 euro aan Trees For All, voor de aanplant van minimaal 2.500 bomen. De helft van de bomen wordt in Nederland geplant, in het Groene Woud in Brabant. De andere helft is bestemd voor het herstel van een mangrove in Mexico. Het natuurinclusieve en klimaatadaptieve project De Heemtuinen omvat 179 woningen. Meer informatie: https://www.heemtuinen.nl/

SDG report

Ze prijken niet voor niets op onze beurswand: de Sustainable Development Goals (Duurzame Ontwikkelingsdoelen) van de Verenigde Naties. Timpaan committeerde zich vorig jaar aan de doelen en schreef daar nu het eerste jaarrapport over. Deze werd vandaag overhandigd aan Leon van Ast, kwartiermaker van Circulair West. Timpaan is een van de founding partners van Circulair West, een samenwerkingsverband tussen lokale ondernemers die kennis delen over circulariteit. Het jaarrapport geeft een mooi beeld van de waargemaakte ambities van 2021 en kijkt vooruit naar de kansen die we in 2022 (willen) oppakken. Download het rapport hier.