Bron: Rijnboutt

De groeiende vraag naar woningen vormt een belangrijke uitdaging binnen de ontwerpopgaven van Rijnboutt. Maar hoe kijkt een projectontwikkelaar naar de ontwikkelingen op de huidige woningmarkt? We vroegen het Ingeborg de Jong, directeur Timpaan.

Wat groei betekent voor de leefkwaliteit

“Het lijkt of de gouden tijd van de woningmarkt weer is aangebroken. Je ziet dat de vraag van woningen groter is dan het aanbod. Dan heb ik het wel met name over de Randstad. Er is weer ruimte voor groei. Maar het heeft ook een keerzijde. Je ziet dat sportveldjes, bedrijventerreinen of oude schoollocaties worden opgeofferd, omdat de grond op dit moment meer oplevert als daar kleine appartementen worden gerealiseerd. Dat is natuurlijk wel echt zonde, want de diversiteit aan functies voegt een extra kwaliteit toe aan de leefomgeving. We moeten oppassen dat het leven in de stad niet alleen uit wonen bestaat.”

Hoe je samen tot de kern komt

“Vroeger bestond de stad veel meer uit een samengaan van functies met open plekken waar nog iets kon gebeuren. Dat maakt het leven in de stad gevarieerd, spannend, en het biedt tevens mogelijkheden die verder gaan dan het ontwikkelen van een gebouw zelf. Daarom werken we graag samen met partners zoals Rijnboutt die in een breder perspectief naar de vraag kijken. De omgeving is minstens net zo belangrijk en door met elkaar te sparren kom je tot nieuwe inzichten. En betere ideeën. Als je dan langs een gerealiseerd project rijdt en je ziet dat het goed wordt bewoond, dat de ruimte wordt gebruikt zoals het bedoeld is, dan heb je het samen goed gedaan.”

Waarom iedere opdracht iets anders vraagt

“Als ontwikkelaar moet je altijd inspelen op de behoeftes van de huidige tijd. De stem van de bewoner is daarin heel belangrijk. Ook al zit je al jarenlang in het vak, als je praat met bewoners hoor je nog altijd dingen waar je nooit aan gedacht hebt. Het is de kunst om al tijdens het voorlopig ontwerp een groep van geïnteresseerden aan je te binden waarmee je dat samen kan uitwerken. Zo is er nu vaker vraag naar gezamenlijke voorzieningen zoals een grote lobby, buitentuin, gemeenschappelijke logeerkamers of wasruimtes. Als je dat weet, kun je die oplossingen op een slimme manier in het ontwerp integreren. En mocht de behoefte in de toekomst veranderen, dan pas je het weer aan. Zo wordt vastgoed, flexgoed.”